piątek, 3 sierpnia 2012

Szybkie ciasto z brzoskwiniami



Jednym z moich ulubionych deserów są pieczone brzoskwinie z kremem waniliowym, czekoladą i ciasteczkami amaretto. To ciasto powstało właśnie z myślą o nich i o ich wspaniałym smaku. Nie wiedziałam, czy eksperyment się uda, ale okazało się , że ciasto wyszło wspaniale.Polecam wszystkim , którzy poszukują nowego pomysłu na brzoskwinie.

Składniki na formę o średnicy 15 cm plus 2 dwie mniejsze o średnicy 6 cm:


Ciasto :
  • 120 gr  miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 130 gr.   mąki
  • 20 gr. kakao
  • kilka kropel ulubionego aromatu najlepiej migdałowego
Krem:
  • 1 budyń waniliowy ( można spróbować użyć budyniu migdałowego, jeśli ktoś znajdzie)
  • kilka ciastek amaretto
  • 1- 2 brzoskwinie
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub likieru amaretto
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto  zagnieść i  odstawić na około pół godziny do lodówki.
  2. Przygotować budyń i zostawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą (folia musi przylegać do powierzchni budyniu), aby nie powstała na nim ''skórka''.
  3. Do letniego budyniu dodać pokruszone ciasteczka amaretto i aromat.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.
  5. Dodać budyń z ciastkami.
  6. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie.
  7. Piec w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Zimne ciasto można posmarować odrobiną płynnej galaretki, aby ''nabrało kolorów''.

Źródło: Blog ''Moje wypieki'' (Kruche Ciasto)

11 komentarzy:

  1. Szybkie ciasto to moje ulubione ciasta. Brzoskwinie też bardzo lubię :) A Twoje ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta:) Ciasto wygląda na niezwykle zwarte:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne te zapieczone owoce na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie z brzoskwiniami pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne to Twoje ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada i rzeczywiscie smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wzglda yjawiskowo, chyba się za nią zabiorę :D
    przy okazji zapraszam na mojego nowego bloga poświęconemu głównie pieczeniu i mojej chorobie. http://bakememuffin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapewne pyszne, pasuje mi takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails